ακολουθηστε μας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

BINTEO – Uber-Σπίρτζης 0-1 στις καθυστερήσεις: Το τελευταίο… φιλί στους Θεσμούς!

Είναι γνωστή η τιτάνια μάχη που έδωσε κόντρα σε μνημονιακούς Θεούς και νεοφιλελεύθερους δαίμονες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης για να βάλει φραγμό στην ανεξέλεγκτη δράση των πολυεθνικών τύπου Uber.

Παρά τις πιέσεις, παρά τις αντιδράσεις, παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζονταν – χωρίς ντροπή – ως εκπρόσωποι των συμφερόντων της Uber, o Σπίρτζης κατάφερε να βάλει τάξη και να κόψει τον βήχα της Uber και των προστατών της μέσα από τη ψήφιση του νόμου “4530/2018 Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών και άλλες διατάξεις”.
Οι… Θεσμοί, όμως, δεν είχαν πει την τελευταία τους κουβέντα! Την τελευταία φορά που θα έχουν το δικαίωμα να έχουν λόγο αφού η αξιολόγηση ολοκληρώνεται με την ψήφιση των προαπαιτούμενων και τον Αύγουστο η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια προσπάθησαν να… καθαρίσουν τη μπουγάδα υπέρ της Uber. Συγκεκριμένα, έθεσαν ζήτημα αλλαγής του πλαισίου που καθορίζει την ελάχιστη ώρα μίσθωσης αυτοκινήτων με οδηγό. Ζήτησαν από τρεις ώρες να γίνει μόλις μία ώρα για την ηπειρωτική Ελλάδα και να μηδενιστεί (!) για τη νησιωτική!

Στα γραφεία της Uber είχαν έτοιμες τις σαμπάνιες μπροστά στο ενδεχόμενο να μπορούν να αλωνίζουν και πάλι την Ελλάδα αφού μέσω των Θεσμών επιχειρήθηκε να ακυρωθεί το νομικό πλαίσιο για τις αστικές μεταφορές.

Είχαν, όμως, λογαριάσει χωρίς τον Σπίρτζη. Δεν υπολόγισαν, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι, πλέον, μια ισχυρή χώρα με κυβέρνηση που έχει φωνή και άποψη και διεκδικεί μέχρι τέλους το δίκαιο των πολιτών και όχι των πολυεθνικών.

Έτσι μετά από έντονο παρασκήνιο και σκληρή διαπραγμάτευση, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών πέτυχε να διατηρηθεί το τρίωρο σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη και την Εύβοια και να μειωθεί ο ελάχιστος χρόνος μίσθωσης στη μία ώρα για τη νησιωτική Ελλάδα (αντί για μηδενισμό που ζήτησαν οι Θεσμοί θυμίζουμε) και μόνο κατά τους τέσσερις μήνες της τουριστικής περιόδου (τον υπόλοιπο χρόνο το τρίωρο θα ισχύει κανονικά και σε όλα τα νησιά μας).

Ηταν το τελευταίο φιλί του Σπίρτζη στους Θεσμούς που ήρθαν να βολέψουν την Uber στις καθυστερήσεις και έμειναν σχεδόν με άδεια χέρια.

Τα ευχάριστα νέα ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών στην Βουλή κατά τη συζήτηση για τη ψήφιση των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Στο τέλος της παρέμβασης, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη, αντιλαμβανόμενη το μέγεθος της επιτυχίας αναφώνησε αυθόρμητα “μπράβο” ενώ όλα τα μέλη της Κυβέρνησης που ήταν στα έδρανα ξέσπασαν σε χειροκροτήματα: